2015. március 22., vasárnap

A fanfiction nem fiction?!

Egyre többször futok bele abba a teóriába, hogy aki fanficet ír, az valójában nem is ír regényt, hiszen úgyis csak másolja az adott világot, szereplőket... Vagy, ami még jobb: a fanfic írója valójában nem is blogger, hiszen nem kiérdemli az olvasóit, hanem azok szimplán ragadnak a blogjára, miután meglátnak egy szép fejlécet.
Hülyeség.
Legszívesebben ilyenkor kimenekülnék a világból is.
Írtam, írok én is saját történeteket, sokat, és írtam fanficeket is, eleget. Mégsem nézek ferde szemmel egyikre sem, vagy azokra, akik más műfajban alkotnak, sőt igazság szerint különbséget sem teszek. Láttam rengeteg szörnyű saját történetet és zseniális fanfictiont. Nem az határozza meg egy blogger, szerző képességét, hogy mit választ témájául! 

Szögezzünk le valamit: a fanfiction is regény. Azzal is ugyanúgy foglalkozik az írója, saját történetet talál ki, dolgozik saját karakterekkel is (!), és néha bizony ugyanúgy megszenvedi a fehér lap-szindrómát.

Bárki, aki azt hiszi, hogy ff-et írni könnyű, az téved. Ha még nem próbáltátok, akkor feltétlen tegyétek meg: írjatok egy novellát bizonyos keretek között! Ne lógjatok ki a világból, ne térjetek el a szereplők egyedi jellemétől, mutassátok meg azt az oldalt, amit egy szimpatikus könyvben, filmben, sorozatban láttatok... És semmi mással nem dolgozhattok!

Valamilyen szempontból egyszerűbb saját történetet írni, mert nincsenek elvárások. Te vagy a rendező, az operatőr, a forgatókönyvíró és mindenki egy személyben. Egy fanfic esetében viszont csak egy színész lehetsz, aki eljátszik egy bizonyos szerepet. Megvannak a határok.

Egy jó ff-író tökéletesen ismeri a világot és a karaktereket, amelyekhez nyúl, nem lép ki azon kereket közül, amelyeket az adott fandom ad neki, és így is valami egyedit alkot.

Nem szeretem, amikor valaki leír engem vagy másokat, mert egy oldalamon meglátja a fanfiction szót. Ne legyetek előítéletesek! Egy sztori attól még lehet jó sztori, mert valaki egy zombiktól népesített világba, egy sulikórusba vagy egy vérfarkas-falkába helyezi...

Butaság azt gondolni, hogy csak mert valaki fanficet ír, az már garantált siker, és csak Harry Styles mosolygó arca vonzza oda az olvasókat. Egy olvasó akkor olvas tovább, ha tetszik neki, amit lát. Ha utálja, nem érdekli vagy nem fogja meg, nem olvas tovább. Ez ilyen egyszerű.

A fanfic író és a fanfic fordító is blogger. Senki ne kövesse el azt a hibát, hogy nem tekinti őket annak, mert úgy gondolja, a munkájuk kevesebbet ér. Nem ér kevesebbet. Hétről hétre részt hozni, fordítani, javítani ugyanolyan, mintha valaki egy saját történettel tenné meg ezt.

Köszönöm a figyelmeteket! Örülök, hogyha elért hozzátok az üzenetem ;)

Hamarosan jelentkezem,
Nilla

1 megjegyzés:

 1. Szia!

  Nem ismerem az írásaidat, de ez a cikk felkeltette az érdeklődésem :)
  Fanfiction íróként azzal egyetértek, hogy egy fanfiction író írása nem ér kevesebbet csupán azért, mert ő fanfictiont ír.

  Ettől függetlenül szerintem sok igazság van mind a te szavaidban, mind a teóriában, amit említettél, csak szerintem mindkettő eléggé általánosít, mintha a kettő ellentmondana egymásnak. Miközben a kettő inkább kiegészíti egymást. Az általad ellenzett teóriára is találni rengeteg példát és a te véleményedre is, és sajnos nem gondolom, hogy a fanfiction írók többsége téged igazolna.
  Valóban nem az határozza meg egy blogger képességét, hogy milyen témában ír. Ettől függetlenül egy valódi könyv írójára minimum ferde szemmel néznének az olvasók, ha más ötletét másolná le, míg a fanfictionok világában ez mindennapi. Persze sokan vannak, akik kitalálnak saját történetet, vagy egy meglévőt alakítanak át teljesen mássá, de még sokkal többen azok, akik a szokásos, bevált sablonokhoz nyúlnak, nagyon kevés változtatással. Senkinek nem fog fejlődni úgy a kreativitása, ha más által megalkotott történeteket ír le papírra más szereplőkkel. Illetve én rengeteg vérfarkasos-vámpíros ficbe, plusz majdnem ugyanennyi szadomazo történetbe is belefutok, ami gondolom az Alkonyatnak és a Szürke ötven árnyalatának köszönhető. Én pedig már annyit láttam ezekből a történetekből, és annyi fenntartással állok hozzájuk, hogy ha valaki egy ilyen ezerszer körbejárt témában is tud még egyedi, izgalmas, jó történetet kitalálni, az ezer százalék, hogy önmagától is képes lenne kigondolni valami teljesen újat, amihez hasonlóval nem fut össze az ember naponta. Csak hát most ez a népszerű, mellesleg ez a könnyebb út, emiatt sokakat vonz a téma. De nem attól fog fejlődni egy író, ha mindig a könnyebb utat választja.

  Az is tény, hogy az igényesebb olvasókat nem Harry Styles mosolygós arca vonzza majd a blogra. De hogy a többieket se? Dehogynem! Százával találni olyan embereket, akik egy olyan fanfiction írót bálványoznak, dicsérnek és emelnek a magasba, akiknek minden mondatukban van egy helyesírási hiba, keverik a jelen és a múlt időt, vagy egyéb borzasztó alapvető hibákat ejtenek. És mégis szinte minden esetben ötször vagy hatszor annyi olvasójuk van, mint azoknak, akik gyönyörűen és csodálatosan írnak, de mivel rengeteg írói eszközt használnak, mellesleg szinte minden mondatuk mögé erkölcsi mondandót bújtatnak, így kicsit nehezebb a szöveg megértése. Rengeteg írót tudok, akiknél bőven elég a Harry Styles fejléc vagy akár a yaoi, akár a smut szó ahhoz, hogy több tucat tini nyálazzon egy borzasztó igénytelenül megír fanficére.

  Ez persze nem a fanfictionírók hibája, hanem az olvasóké. De sajnos ennek köszönhetően borzasztóan hanyatlik a fanfictionok minősége, manapság már több a rossz, mégis népszerű, mint a jó, ezért népszerű fanfictionök köre, emiatt nézik le sokan az írásnak ezt az alfaját. És sajnos ez érthető, ha nagyrészt ilyen tendenciákat lát az ember, akkor ezt veszi általánosnak. És manapság elég könnyű ilyen tendenciákat látni :(

  Ettől függetlenül persze nem lehet az általánosítások alapján megítélni a fanfiction írást. Vannak még a munkáira igényes, kiváló fanfiction írók, akiknek a nevét akár egy könyvön is el tudnám képzelni. Csak a fanfiction írók minimum 95%-a nincs azon a szinten, hogy egy könyvet írjon, így általában nem is írnak, meg ha írnának se adná ki semelyik kiadó sem, mert nem üti meg az elvárásokat. Emiatt a regény természetesen jóval nagyobb presztízsnek örvend, és az esetek többségében jóval nagyobb presztízst is érdemel, mint egy fanfiction. Mert fanfictiont bárki írhat, regényt viszont általánosságban csak az arra érdemesek (tudom, hogy azért van kivétel, mint például most egy könyvbe kiadott yaoi fanfiction egy most alakult "kiadótól", mellesleg a könyvnek eléggé jogsértés szaga van, de most nem nevezném meg). Jól is néznénk ki, ha manapság minden fanfiction író kiadhatná a regényét is, az már azt hiszem, hogy végképp a könyvek hanyatlását jelentené.

  Bomi ^^

  VálaszTörlés